TROUW: Zonnepanelen op de Noordzee produceren veel meer energie dan op een dak

TEXT ONLY:

Drijvende velden van zonnepanelen op de Noordzee, die daar heel veel groene stroom produceren. Het kan, zeggen wetenschappers en bedrijven. Maar gaat het ook echt gebeuren?

Zonnepanelen die op een vlot in de Noordzee drijven, kilometers ver uit de kust. Dat klinkt als een wild idee. Verstoort een dobberend zonne-eiland, met een stroomkabel eraan vast, de zeedieren niet, bestaat er wel ruimte voor in de Noordzee? En kunnen zonnepanelen wel tegen golven en zout? Is zoiets betaalbaar? Allemaal logische vragen, zegt hoogleraar zonne-energie Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht. Ze zijn het beantwoorden en uitzoeken meer dan waard, zegt hij. Want, zo blijkt: zonnecellen op zeewater hebben een uniek voordeel. Ze produceren veel meer energie dan panelen op daken, velden of op plassen.

Vandaag presenteert Van Sark een onderzoek waar dit uit blijkt. Samen met collega-­onderzoeker Sara Golroodbari bracht de hoogleraar in kaart of het écht wat kan worden met zonnepanelen in de Noordzee. Dat deden ze met gegevens over wind, golfslag en temperatuur in een computermodel. De uitkomst liegt er niet om: drijvende zonnepanelen presteren veel beter dan zonnecellen aan vaste wal. Per jaar kunnen ze 13 procent meer stroom produceren, ontdekte Van Sark. En in sommige maanden zelfs 18 procent. De verklaring: ­koeling. “Het rendement van zonnepanelen neemt af als ze te heet worden”, zegt Van Sark. “Door ze te plaatsen op koel zeewater krijg je het optimale rendement.” Op zonovergoten dagen warmt zeewater slechts traag op, zoals bekend. En dan staat er vaak ook nog een bries die extra afkoeling geeft.

Read more: https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/zonnepanelen-op-de-noordzee-produceren-veel-meer-energie-dan-op-een-dak~b89cf4c2/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=twitter