Noordzeeloket: Drijvende offshore zonneparken gaan voor de wind

TEXT ONLY:

Volgens Allard van Hoeken van Oceans of Energy kunnen offshore zonne- en windparken elkaar versterken. Daardoor krijgen we niet alleen meer duurzame energie, maar besparen we ook kostbare ruimte op de Noordzee. Wat is daarvoor nodig?

Het eerste drijvende offshore zonnepark ter wereld ligt op de Noordzee, voor de kust van Zeeland. Het testsysteem, dat sinds november 2019 operationeel is, heeft de wintermaanden goed doorstaan. Het unieke verankeringssysteem trotseerde zelfs de februaristormen Ciara en Dennis.

Het drijvende offshore zonnepark werd ontwikkeld door het bedrijf Oceans of Energy. CEO Allard van Hoeken, die 20 jaar lang offshore platforms ontwikkelde voor de olie- en gasindustrie en in 2015 werd gekozen tot ‘ingenieur van het jaar’, legt uit hoe hij op het idee kwam.

“Op het land is er minder ruimte beschikbaar voor de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Op zee is die ruimte er wel. Maar nergens ter wereld werd gewerkt aan drijvende offshore zonneparken. Daarom ben ik er in 2016 zelf maar aan begonnen.”

Integratie met windparken

Met financiële hulp van het innovatiefonds UNIIQ, de EU, de RVO (projecten Zon op Zee en CSEALAND van TKI Urban Energy) en enkele private investeerders, zag het eerste drijvende offshore zonnepark in 2019 het levenslicht.

Volgens Van Hoeken kunnen offshore zonne- en windparken elkaar aanvullen en versterken, waardoor we tot vijf keer meer energie kunnen halen uit de ruimte in een windpark. Hoe zit dat?

“Offshore wind en zon zijn complementair. Dat ligt aan ons klimaat. Als het waait schijnt de zon minder hard, en andersom. Dat blijkt uit onderzoek op locatie Borssele, dat we samen met Rijkswaterstaat hebben uitgevoerd. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd.”

Read more: https://www.noordzeeloket.nl/beleid/interdepartementaal/idon-nieuwsbrief/nr-32/drijvende-offshore-zonneparken-gaan-wind-interview/