Allard van Hoeken, CEO van Oceans of Energy, was vanochtend te gast bij BNR Zakendoen. Wil je weten waarom we zonne-energie naar zee verplaatsen en hoe wij de eerste zonnefarm op de Noordzee gaan realiseren? Lees dan het verslag of kijk/luister het fragment terug:

https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10339621/zonnepark-op-zee-energieprobleem-opgelost

Artikel BNR:

Als je windmolens op zee combineert met zonnepanelen, kun je 100 procent van de hele energiebehoefte van Nederland renewable oplossen. Dat zegt Allard van Hoeken, CEO van Oceans of Energy.

Oceans of Energy is de initiatiefnemer van de aanleg van een drijvend zonnepark op de Noordzee, 15 kilometer uit de kust van Scheveningen. Een consortium van zes Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen heeft hiervoor de handen ineen geslagen.

Zout water

Zonnepanelen op binnenwateren bestaan al, maar panelen op zee zijn nieuw. En dat brengt andere problemen met zich mee, zegt Van Hoeken: ‘Hele hoge golven, zout water, en het moet er ook minimaal 20 jaar blijven liggen.’ Het zoute water zou de elektronica kunnen aantasten, dus alle elektronica en de kabels moeten goed worden afgeschermd. Ook moet worden voorkomen dat er een zoutlaagje op de panelen komt.

Ruimte

Het grootste probleem van renewables wordt de ruimte. In een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving staat dat ook de ruimte op de Noordzee al schaars wordt. En daarom is het volgens Van Hoeken zo belangrijk om zonnepanelen op zee te gaan leggen. ‘Als je zonnepanelen tussen de windmolens neerlegt, ga je vijf keer meer energie opwekken op dezelfde oppervlakte.’

Verder zijn wind en zon complementair, zegt Van Hoeken: ‘Wind en zon hebben op verschillende momenten hun pieken, dus die kun je samen op één kabel naar het land toevoeren. Dat betekent ook dat je op het land een veel stabielere aanvoer van schone energie hebt.’ Om met zon en wind samen heel Nederland te voorzien van renewable energie, hoef je volgens Van Hoeken niet de hele Noordzee vol te leggen, maar slechts zo’n 5 procent.

Exportproduct

Bijkomend voordeel is dat de zonnepanelen op zee Nederland goed op de kaart kunnen zetten: ‘Wij lopen zo ver voorop in de maritieme industrie, in de offshore industrie, en wat we bij wind hebben laten liggen, kunnen we nu helemaal volbrengen. We kunnen hier een fantastisch mooi exportproduct van maken waar de hele wereld behoefte aan heeft.’